Pancierový vlak Štefánik sa vracia na Slovensko

05.09.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) - Do bratislavského nákladného lodného prístavu v piatok 6. septembra privezú obrnený vojnový vlak Štefánik. V týchto dňoch ho na lodi po Dunaji prevážajú z holandského Utrechtu, kde bol súčasťou výstavy vojnových vlakov. Najbližší mesiac si pancierový vlak však budú môcť pozrieť aj návštevníci bratislavského Múzea dopravy, povedal pre TASR Dalibor Lesník z Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Zrekonštruovaný veterán z druhej svetovej vojny reprezentoval Slovensko v Holandskom kráľovstve pol roka. Výstavu Vlakov vo vojne v krajine zorganizovali pri príležitosti 300. výročia podpísania Utrechtskej mierovej zmluvy. "Slovenská republika mohla návštevníkom Holandska prezentovať niekdajšiu zbraň nasadenú v bojoch SNP v roku 1944 ako jedna z ôsmich krajín," podotkol Lesník. Okrem ozbrojeného Štefánika sa v Utrechte podľa jeho slov objavili aj vojnové nemocničné či potravinové vlaky.

Štefánika by mali do bratislavského prístavu priviezť v piatok okolo 13.00 h. "Pracovníci nákladného lodného prístavu vlak za asistencie zamestnancov Múzea SNP a železníc žeriavmi presunú a postavia na koľajisko," opísal Lesník.
 

Vyberte región